Vpliv UI na umetnost


Patricija Puh


UVOD

Umetna inteligenca se v zadnjem času hitro razvija in ima vse večji vpliv na različna področja človeške dejavnosti. Eno izmed teh področij, ki doživlja preobrazbo je tudi umetnost.

Sodobna umetnost doživlja izjemen razvoj, ki je zaznamovan z integracijo tehnoloških in digitalnih inovacij. Zajema širok spekter človeškega izražanja, ki se manifestira v različnih oblikah, kot so slikarstvo, glasba, gledališče, literatura in drugi ustvarjalni izrazi. Umetniki se vse bolj poslužujejo računalniških tehnologij, umetne inteligence in interaktivnih platform za ustvarjanje unikatnih in izrazitih umetniških del. Raznolikost medijskih platform omogoča umetnikom, da raziskujejo nove dimenzije izražanja, kar vodi v preplet tradicionalnih umetniških praks s sodobnimi tehnološkimi orodji.

Slika 1: umetna-inteligenca v praksi; januar 2023; MatrinFortuna

Umetna inteligenca (UI) predstavlja področje računalništva, ki se osredotoča na razvoj sistemov in programov, sposobnih izvajati naloge, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. V umetnosti se umetna inteligenca pogosto uporablja za ustvarjanje umetniških del, analizo umetniških trendov ter razvoj inovativnih pristopov k ustvarjalnemu procesu.

INOVACIJE V UMETNOSTI ZARADI UMETNE INTELIGENCE

Umetniška dela, ustvarjena s pomočjo algoritmov in umetne inteligence, predstavljajo novo obliko ustvarjalnosti. Algoritemsko generirane umetniške stvaritve omogočajo umetnikom in programerjem, da sodelujejo na inovativen način, odpirajoč nove dimenzije umetniškega izraza. Skupaj lahko oblikujejo algoritme, ki avtomatično ustvarjajo slike, glasbo, grafike ali celo tridimenzionalne modele. Poleg tega se umetnost vse bolj navdušuje nad uporabo strojnega učenja in računalniškega vida, ki prinašata nove perspektive in možnosti v umetniškem svetu. Interaktivne umetniške instalacije, ki vključujejo umetno inteligenco, povezujejo umetnika in občinstvo na edinstven način.

Umetnost strojnega učenja in računalniškega vida združuje umetnost z naprednimi tehnologijami, ki omogočajo računalnikom razumevanje in interpretacijo vizualnih informacij. To vključuje prepoznavo vzorcev, analizo podob in ustvarjanje umetniških del na podlagi podatkov.

Interaktivne umetniške instalacije predstavljajo obliko umetnosti, kjer občinstvo sodeluje z umetniškim delom, pogosto s pomočjo senzorjev, kamere ali drugih tehnoloških naprav. Te instalacije odpirajo dialog med umetnikom, delom in gledalci, ter omogočajo dinamično izkušnjo. Umetniki lahko integrirajo umetno inteligenco za prilagajanje interaktivnosti glede na vedenje občinstva ali za ustvarjanje virtualnih okolij, kjer gledalci postanejo aktivni soustvarjalci umetniške izkušnje.

ETIČNA VPRAŠANJA

Vključevanje umetne inteligence v umetniški proces s seboj prinaša številna etična vprašanja. Ko algoritem prispeva k ustvarjanju umetniškega dela, postane izziv določiti, kdo je dejanski avtor – programer, ki je zasnoval algoritem, ali umetnik, ki je uporabil ta algoritem za ustvarjanje končnega dela. Razprava o avtorskih pravicah in vprašanjih avtorstva postaja vse bolj kompleksna. Nekateri umetniki vidijo tehnologijo kot orodje za razširitev njihovega izraza, medtem ko drugi opozarjajo na nevarnost izgube osebne note in spontanosti, ki je značilna za človeški ustvarjalni proces. Kako umetniki ravnajo s temi podatki, kako so obveščeni gledalci in kakšne pravne zaščite so vključene, so vprašanja, ki se nenehno razvijajo v koraku s tehnološkim napredkom. Z uporabo senzorjev, sledenje gibanju ali zbiranje drugih podatkov lahko prispeva k interaktivnosti in prilagajanju umetniške izkušnje.

Slika 2: etnično vprašanje kot hoja po vrvi pri ustvarjanju moralno sprejemljivih AI sistemov; Largo.ai; Oktober 2020

IZZIV PRI UPORABI UMETNE INTELIGENCE

V uporabi algoritmičnih modelov v umetnosti se poraja pomembno vprašanje raznolikosti in vključenosti. Algoritmi, ki temeljijo na zgodovinskih podatkih, imajo lahko vgrajene pristranskosti, ki se odražajo v končnih umetniških delih. To lahko omejuje raznolikost umetniških izrazov in izključuje določene skupine umetnikov. Raziskovanje načinov, kako zagotoviti vključenost in raznolikost v razvoju ter uporabi algoritmov, postaja ključno za spodbujanje širše umetniške skupnosti.
Hitro napredovanje tehnologije lahko privede do nevarnosti avtomatizacije v umetniškem ustvarjanju. Če umetniški proces postane preveč avtomatiziran, se lahko izgubi človeški dotik, intuicija in subjektivnost, ki so ključni elementi človeškega ustvarjalnega izraza. Prekomerna avtomatizacija lahko vodi v standardizacijo umetniških del, kar ima lahko negativen vpliv na izvirnost in edinstvenost umetniškega ustvarjanja.

Kljub vsem tehnološkim inovacijam so omejitve tehnologije očitne v kontekstu umetnosti človeškega izraza. Tehnologija morda ne more popolnoma zajeti kompleksnosti čustvenega, subjektivnega ali intuitivnega vidika umetniškega ustvarjanja. Klasični izrazi, kot so globoka čustva ali pomenljive interpretacije, pogosto presegajo zmogljivosti trenutnih tehnoloških rešitev. Omejitve tehnologije postavljajo poudarek na pomenu človeške ustvarjalnosti in izraza, ki ostajata ključna za ustvarjanje umetniških del, ki imajo globok vpliv na človeško čustveno dojemanje.

PRIMERI USPEŠNE INTEGRACIJE UMETNE INTELIGENCE V UMETNOST

Analiza projektov, kjer je umetna inteligenca uspešno integrirana v umetnost, ponuja vpogled v potencialno prihodnost tega sodelovanja. Projekti kot so na primer “DeepDream“, kažejo na kreativne in inovativne načine, kako umetniki lahko izkoristijo tehnologijo za izražanje svojih del.

Slika 3: DeepDream temeljito obdelana fotografija treh moških v bazenu; Julij 2015

“DeepDream“ je projekt, ki ga je razvila ekipa pri Google. Gre za umetniški eksperiment, ki temelji na nevronskih mrežah in strojnem učenju. Projekt je bil zasnovan za vizualizacijo notranjih predstav nevronskih mrež in je postal odmeven primer uporabe umetne inteligence v umetniškem kontekstu. “DeepDream“ transformira običajne slike v surrealistične kompozicije, polne kompleksnih vzorcev in stiliziranih podob. Umetna inteligenca v tem projektu deluje kot kreativni filter, ki interpretira in poudarja vzorce, ki jih algoritem prepozna v podani sliki. To ustvarja vizualno impresivne umetniške rezultate. Projekt je imel pomemben vpliv na umetniško sceno, saj je spodbudil raziskovanje možnosti sodelovanja med umetniki in umetno inteligenco. Hkrati pa je odprl tudi razprave o odgovorni rabi tehnologije v umetnosti.

Slika 4: Mona Lisa narejena z DeepDream efektom; Januar 2021

SKLEP

Umetna inteligenca prinaša revolucionarne spremembe v umetniško krajino, hkrati pa s seboj prinaša kompleksnost izzivov. Čeprav inovacije v algoritmičnem ustvarjanju omogočajo neverjetno kreativnost in raznolikost, se soočamo z etičnimi dilemami glede avtorstva, vpliva na človeški izraz ter uporabe osebnih podatkov. Prihodnost umetnosti z umetno inteligenco se zdi obetavna, a ob enem zahteva premišljeno ravnotežje med tehnološkim napredkom in človeško ustvarjalnostjo, da se zagotovi odgovorna in trajnostna vloga umetnosti v sodobni družbi.

VIRI:

Portal Adobe. 2023. Kaj je umetnost z umetno inteligenco in kako deluje?. Članek. Dostopno na https://www.adobe.com/si/products/firefly/discover/what-is-ai-art.html

Krečič Jela. 2017. Umetnost umetne inteligence. Članek. Citirano 11. julij 2017 14.44. Dostopno na https://old.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/umetnost-umetne-inteligence.html

Chat GPT-z njim sestavila dele besedil, in poiskala določene podatke o UI.
Wikipedija. 2024. Umetna inteligenca. Dostopno na https://sl.wikipedia.org/wiki/Umetna_inteligenca. Citirano 15:26, 14. marec 2024.

Slika 1: FORTUNA, Martin. 2023. umetna-inteligenca v praksi. [slika]. [Citirano 5.6.2024; 11:52]. Dostopno na spletnem naslovu: https://martinfortuna.si/ai-umetna-inteligenca-izkoristite-nove-priloznosti/

Slika 2: LARGO. ai. 2022. etnično vprašanje kot hoja po vrvi pri ustvarjanju moralno sprejemljivih AI sistemov. [slika].[Citirano 5.6.2024; 11:55]. Dostopno na spletnem naslovu: https://probesto.com/si/umetna-inteligenca-v-pediatriji-prednosti-tveganja-in-primeri/

Slika 3: 2015. MULLEN, Jessica. DeepDream temeljito obdelana fotografija treh moških v bazenu. [slika].[Citirano 5.6.2024; 11:59]. Dostopno na spletnem naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Deep_Dreamscope_(19822170718).jpg

Slika 4: CLINGO, Joshua. 2022. Mona Lisa narejena z DeepDream efektom. [slika]. [Citirano 5.6.2024; 11:48]. Dostopno na spletnem naslovu: https://www.meaningful-minds.com/rightness-and-meaning-2/


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja